Blog Layout

CISM vs CISSP

7 april 2024

CISM vs CISSP aan welke certificering heb je meer als cyber security consultant?

Cybersecurity is een zich snel ontwikkelend vakgebied dat van professionals vraagt om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. In zo'n competitief cybersecuritylandschap hebben certificeringen een immense waarde om iemands vaardigheden en kennis te valideren. Dus, het behalen van een certificering is absoluut noodzakelijk als je voorop wilt blijven lopen en je expertise wilt aantonen. Twee zeer gerespecteerde certificeringen in dit domein zijn de Certified Information Security Manager (CISM) en de Certified Information Systems Security Professional (CISSP).

Beide worden ook aangeboden gerenommeerde organisaties, toch richten deze certificeringen zich op verschillende aspecten van informatieveiligheid. In deze blog gaan wij in op de kerngebieden, loopbaantrajecten, voordelen en verschillen tussen CISM en CISSP. Daarnaast geven wij wat tips en adviezen om jullie loopbaan doelen te behalen.


Certified Information Security Manager (CISM)

De Certified Information Security Manager (CISM) certificering is een uitstekende optie voor opkomende cybersecurityprofessionals die hun loopbaanperspectieven en -vaardigheden willen verbeteren. CISM is een certificering die de bekwaamheid van een persoon verifieert in het creëren, uitvoeren en onderhouden van een informatiebeveiligingsprogramma voor een organisatie. Het wordt uitgereikt door de Information Systems Audit and Control Association (ISACA). De Nederlandse chapter van ISACA groeit binnen Europa als hardst. Goed moment om je CISM te behalen zou ik zeggen. Join the movement.


Loopbaantrajecten met CISM

In cybersecurity en digitale beveiliging kan het behalen van de Certified Information Security Manager (CISM) certificering leiden tot verschillende loopbaantrajecten. Enkele populaire carrièrepaden in verband met CISM zijn:

- Informatiebeveiligingsmanager

- IT Security Consultant

- Chief Information Security Officer

Wat wij veel zien is dat als je CISM hebt behaald je uitstekend in staat bent om Informatiebeveiliging programma’s te leiden en te organiseren en dat kan dus zonder technische achtergrond.


Voordelen van het behalen van CISM

Voor degenen die werken in de gebieden van cybersecurity en informatiebeveiliging, heeft het behalen van de Certified Information Security Manager (CISM) certificering verschillende voordelen. Enkele significante voordelen zijn:

- Wereldwijde erkenning;

- Loopbaanontwikkeling;

- Vaardigheid in Informatiebeveiliging.

 

Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

De Certified Information Systems Security Professional (CISSP) referentie wordt in de cybersecuritybranche breed beschouwd als de gouden standaard van bekwaamheid. De CISSP-certificering, verleend door het International Information Systems Security Certification Consortium (ISC)², certificeert dat een persoon een grondige kennis heeft van de acht relevante beveiligingsdomeinen en hen de knowhow en bekwaamheden geeft om beveiligingsprogramma's te creëren, uit te voeren en te beheren.

 

Fundamentele Domeinen van CISSP

De brede variëteit aan onderwerpen die door de Certified Information Systems Security Professional (CISSP) certificering wordt behandeld, vertegenwoordigt de primaire kennis en vaardigheden die nodig zijn voor professionals in de informatiebeveiliging.

 

Carrièremogelijkheden met CISSP

Het behalen van de CISSP-certificering biedt verschillende opties voor een toekomst in de cybersecurity. Enkele mogelijke carrièremogelijkheden in verband met CISSP zijn:

- Informatiebeveiligingsmanager

- Chief Information Security Officers (CISO's)

- Beveiligingsadviseurs

 

Voordelen van het behalen van een CISSP

De CISSP-certificering geniet wereldwijde erkenning en geloofwaardigheid en biedt verschillende voordelen, waaronder:

- Wereldwijde erkenning en geloofwaardigheid;

- Hoger verdienpotentieel;

- Toegang tot een wereldwijde gemeenschap van cybersecurity-experts.

 

Verschillen tussen CISM en CISSP

Hoewel beide certificeringen worden erkend in het domein van informatiebeveiliging, verschillen de Certified Information Security Manager (CISM) en de Certified Information Systems Security Professional (CISSP) in focus, doelgroep en dekkingsgebied van domeinen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen CISM en CISSP:

 

- Focus (technisch vs managerial);

- Ervaringseisen;

- Certificeringsinstantie.

 

Conclusie:

Het kiezen tussen CISM en CISSP-certificeringen is essentieel voor iedereen die zich waagt in de wereld van cybersecurity. CISM richt zich op managementfuncties met de nadruk op governance en risico, terwijl CISSP een breder technisch begrip biedt over meerdere beveiligingsdomeinen. De juiste keuze hangt af van individuele loopbaan doelen, waarbij sommigen beide certificeringen selecteren om hun vaardigheden uitgebreid te versterken. Het is belangrijk om je professionele wensen, ervaringsniveau en industriële eisen in overweging te nemen bij het nemen van deze cruciale beslissing in cybersecurity. En voor het ontwikkelen van een uitgebreide vaardighedenset die naadloos aansluit bij uw professionele doelen, kunt u altijd kiezen voor een Cybersecurity Expert Programma.

5 oktober 2024
AI in Cybersecurity
25 augustus 2024
Zero Trust: Wat is het en waarom zou ik het gebruiken?
11 augustus 2024
Security Behavior & Culture
14 juli 2024
Digital Services Act (DSA)
2 juli 2024
Cyber Resilience Act (CRA)
21 juni 2024
Digital Operation Resilicience Act (DORA)
14 juni 2024
NIS2... wat moet ik ermee?
9 juni 2024
Cyberus Beach Event 
8 juni 2024
The Artificial Intelligence (AI) Act
7 juni 2024
Help! Wat kan ik zelf doen voor het verbeteren van mijn informatiebeveiliging? 
Meer posts
Share by: